Diabetul este una dintre cele mai raspandite boli cronice, caracterizata de cresterea nivelului glucozei in sange ca urmare a unei deficiente la nivelul insulelor Langerhans situate in pancreas si responsabile de secretia de insulina in organism. Insulina este singurul hormon cu actiune hipoglicemianta, crescand permeabilitatea membranelor celulare pentru glucoza, favorizeaza patrunderea glucozei in celule, unde este utilizata pentru producerea de energie. La nivelul ficatului, insulina favorizeaza stocarea rezervelor de glucide sub forma de glicogen. Absenta partiala sau totala a insulinei duce la aparitia diabetului zaharat, boala cu evolutie cronica ce afecteaza intreg organismul si poate apare la orice varsta. Boala are o evolutie stadiala, insa din pacate simptomatologia (poliurie, polifagie, polidipsie si hiperglicemie) se instaleza in stadiile 3-4, stadii cand deja incep sa apara complicatii la nivelul altor organe.
Numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, care sufera de aceasta afectiune este de aproximativ 2 000 000 de persoane, in prezent Romania fiind a doua tara in Europa (dupa Turcia) in ceea ce priveste prevalenta bolii.
Principalii factori pentru declansarea bolii pot fi ereditari (pentru diabet de tip I) sau obezitatea, varsta inaintata, infectiile recurente, leziuni care nu se vindeca sau se vindeca foarte greu (mai ales la nivelul membrelor inferioare), stresul, sedentarismul, femeile cu nasteri premature, ce au nascut feti morti sau macrosomi (pentru diabetul de tip II).
Testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) reprezinta o modalitate simpla si eficienta de a verifica predispozitia pacientilor cu factori de risc pentru aceasta afectiune. Testul consta in ingerarea a jeun a unei cantitati de glucoza dizolvata in apa (la adult, 75g glucoza dizolvata in 100 ml apa) si recoltarea de probe de sange pentru determinarea glicemiei inainte de ingerare, la 1 si respectiv 2 ore. Testul se efectueaza dimineata, dupa 10-16 ore de post, in timpul testului nu se fumeaza, nu se administreaza medicamente si nu se depune efort fizic
La pacientii sanatosi, dupa administrarea de glucoza, glicemia revine la normal in 2 ore, in timp ce la diabetici nivelul glicemiei creste mult si revine la normal dupa mai multe ore.
Postat pe: 16 iunie 2020
PROGRAMEAZA-TE ACUM!