INAPOI LA ANALIZE

25-hidroxi vitamina D

Vitaminele D sau calciferolii reprezinta un grup de secosteroids liposolubili. Ele se sintetizeaza din provitamine sub actiunea razelor ultraviolete (vitamina soarelui). Au fost descoperite mai multe forme de vitamina D:

  • Vitamina D1- compusa din ergocalciferol si lumisterol
  • Vitamina D2- ergocalciferol
  • Vitamina D3- colecalciferol
  • Vitamina D4- 22 dehidroergocalciferol
  • Vitamina D5- sitocalciferol

Insa cele mai cunoscute vitamine din cadrul complexului D sunt: vitamina D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol). Vitamina D2 se obtine din plante iar vitamina D3 din alimente de origine animala (ex. peste sau ulei de peste, oua). Totodata vitamina D3 este sintetizata la nivel cutanat din provitamina D3 (7-dehidrocolesterol) sub actiunea radiatiilor ultraviolete (UVB la lungimi de unde între 270-300 nm), sinteza fiind in functie de durata expunerii la soare. Ambele vitamine functioneaza in organismul uman ca prohormoni si de aceea este nevoie sa fie  metabolizate in forme hormonal active; activarea lor se face in doua etape- in ficat si in rinichi. In circulatie vitamina este transportata legata de o proteina transportoare- vitamin D binding protein (VDBP). La nivel hepatic are loc prima hidroxilare in urma careia se obtine un prohormon, 25-OH vitamina D (calcidiol). Aceasta forma are activitate biologica redusa dar este cel mai bun indicator al situatiei vitaminei D in organism. Aproximativ 95% din cantitatea dozabila de vitamina  D este reprezentata de 25-OH vitamina D3 Circuland prin corp, calcidiolul se poate transforma în calcitriol, o forma biologica activa a vitaminei D, fie în rinichi, fie de monocitele-macrofage în sistemul imunitar. Odata sintetizat în rinichi, calcitriolul circula ca și hormon, reglementand printre altele, concentratia de calciu si fosfat în sange, ajutand mineralizarea, creșterea și remodelarea osoasa și prevenind tetania hipocalcemica. Vitamina D poate preveni astfel rahitismul in copilarie, osteomalacia la adult si osteoporoza la varstnic. De asemenea ea modulează functiile neuromusculare, reduce inflamatiile și influentează actiunea a mai multor gene care reglementeaza proliferarea, diferentierea si apoptoza celulelor. Recomandări pentru determinarea:

  • diagnosticul deficitului de vitamina D;
  • diagnosticul hipervitaminozei D;
  • monitorizarea terapiei cu vitamina D;
  • diagnosticul diferential al cauzelor de rahitism si osteomalacie.

Pret: 120 RON

Durata: 3 zile*

*Termenul de executie comunicat se refera la numarul maxim de zile lucratoare in care va fi eliberat buletinul de rezultat.

Daca doriti sa solicitati informatii suplimentare legate de aceasta analiza, va rugam sa ne contactati, folosind formularul de contact.

CONTACTATI-NE