Aproximativ 275.000 de femei încă mor anual în lume din cauza cancerului de col uterin, care este al doilea cancer ca frecventa dintre toate tipurile de cancer la nivel mondial. Infecţia cu  Human Papilloma Virus  reprezintă principala cauza a cancerului de col uterin, acesta  se caracterizeaza prin aparitia unor celule atipice, care se multiplica necontrolabil la nivelul colului uterin.Spre deosebire de alte tipuri de cancer, care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit în stadii incipiente .

Testul Babes-Papanicolau ajuta la depistarea precoce a leziunilor precanceroase. Face parte din examenul ginecologic de rutina, si ne arata daca celulele din cervix sunt modificate sau nu. Se recomanda examenul citologic Babes-Papanicolau anual, bianual sau la anumite intervale  de timp conform recomandarilor medicale de specialitate.

Examenul citologic în mediu lichid este o metoda  mai sigura si mai eficienta de depistare a anomaliilor celulare de la nivelul cervixului, examinarea celulelor endo si exocervicale fiind inlesnita de indepartarea elementelor structurale inutile diagnosticului: leucocite, detritusuri celulare, hematii, etc. Testul Babes-Papanicolau în mediu lichid implica recoltarea probei biologice cu o periuta speciala, care este apoi închisa ermetic într-un flacon cu un mediu propice de transport. În mediul respectiv  sunt descarcate 99% dintre celulele recoltate , evitandu-se astfel pierderile de material utilizabil in examinarea microscopica.

Cel mai important avantaj al acestei metode il reprezinta scaderea numarului de specimene nesatisfacatoare , adica a acelor probe a caror examinare este imposibila .

Spre deosebire de metoda lichida, in cazul citologiei conventionale, dupa recoltare celulele sunt  depuse direct  pe o lama, fixate, colorate si examinate microscopic. Pe lama se recupereaza prin descarcare aproximativ 20% dintre celulele recoltate, gradul de eroare in interpretarea microscopica crescand semnificativ.