Urocultura, informatii generale:

Urocultura este o metoda de identificare a acelor agenti patogeni care sunt responsabili pentru producerea infectiilor la nivelul tractului urinar. Prin urocultura se intelege colectarea, cultivarea si analiza temienica a probelor de urina.
Testul de microbiologie clinica este realizat exclusiv in laboratoarele de microbiologie clinica.
Acest test este recomandat de medical specialist pacientului pentru a putea stabili existenta sau lipsa unei infectii la nivelul cailor urinare.

Urocultura, prelevare, stocare si manipulare:

Urocultura sau proba de urina cum mai este ea cunoscuta in termini populari, poate sa fie prelevata atat in unitatea medicului, la sediul laboratorului de analize medicale sau chiar la domicilul pacientului daca se respecta instructiunile de recoltare.

Recipientul in care se va face recoltarea cat si transportul urinei se numeste urocultor. Urocultorul este un recipient de plastic, steril, de unica folosinta si care este dispus cu un capac etans. Toate atributele urocultorului sunt menite pentru a preveni in totalitate posibilitatea contaminarii cu agenti externi ai probei de urina.

In mod normal, pentru un test uzual este nevoie de o cantitate de circa 10 – 15 ml de urina.

Recomandari pentru recoltarea probei de urina pentru urocultura :
In functie de varsta pacientului, metodele de prelevare a probei de urina pot sa difere de la caz la caz, astfel incat vom avea:
Pacientii adulti si copii:
Se recomanda recoltarea din prima urina de dimineata. Daca nu este posibil, se mai poate accepta alternatov un esantion de urina obtinut dupa circa 4 ore de staza vezicala (lipsa mictiunii)
Recomandare: Inainte de prelevarea esantionului de urina pentru executarea uroculturii este necesara o toaletare riguroasa a regiunii urogenitale folosind apa si sapun. Se interzice folosirea de substante sau solutii dezinfectante.

De retinut:
La barbati toaletarea locala se va efectua cu decalotarea glandului.
La femei: la femei, in cazul in care este prezenta o secretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce in vagin un tampon steril
La colectarea urinei se va recolta o cantitate de circa 20 ml de urina din jetul mijlociu direct in recipientul steril. Primul jet se va lasa sa curga in toaleta.
Pacientii sugari:
Avand in vedere incapacitatea acestora de a preleva proba de urina, va trebui sa procedati in felul urmator:
Se va spala zona urogenitala cu apa si sapun si se tamponeaza cu comprese sterile. In urmatorul pas se va fixa o punga sterile cu ajutorul unor benzi adezive in jurul orificiului urinar. Atentie ca urina sa ajunga doar in punga si aceasta sa fie cat de cat ermetic pozitionata pentru a se evita scurgerea urinei si a contaminarii probei. Dupa recoltare, punga se inchide ermetic si se transporta de urgenta la un laborator de analize medicale unde urina va fi transferata intr-un urocultor destinat adultior. Aceasta operatiune de transfer va fi executata de personal calificat.

Bine de stiut:
Daca proba nu poate fi transportata in maxim 2 ore la laborator de la momentul recoltarii, aceasta va trebui pastrata in conditii de maxima igiena la temperature care nu pot sa fie mai mici de 2°C sau mai mari de 8°C.
Recoltarea probei se va face intr-o zi in care este programata evitandu-se ca aceasta sa fie precedata sau urmata de recoltarea altei probe biologice .

Preț: 45RON Durată: 5 zile

Află ce spune sănătatea ta!