HDL colesterol – colesterolul bun

De ce este colesterolul HDL atât de bun?

Care sunt nivelurile bune pentru colesterolul HDL?

Ce puteți face dacă nivelul colesterolului HDL este scăzut?

Colesterolul HDL este un tip de „colesterol bun”. Colesterolul nu este în totalitate rău. Acesta reprezintă o grăsime esențială ce oferă stabilitate în fiecare celulă a corpului.. Nivelurile ridicate ale colesterolului HDL reduc riscul de îmbolnăvire a inimii, dar nivelurile scăzute măresc riscul producerii bolilor cardiovasculare.

De ce este colesterolul HDL atât de bun?

HDL reprezintă prescuratrea pentru lipoproteinele cu densitate mare. Fiecare particulă de colesterol HDL este o pată microscopică care constă dintr-o porțiune de lipoproteină care înconjoară un centru de colesterol. Particula HDL de colesterol este densă în comparație cu alte tipuri de particule de colesterol, deci se numește densitate ridicată.

Pentru a călători prin sânge, colesterolul trebuie transportat prin intermediul unor molecule de ajutor numite lipoproteine. Fiecare lipoproteină are propriile preferințe pentru colesterol și fiecare acționează diferit cu colesterolul pe care îl poartă.

Experții cred că, colesterolul HDL poate acționa într-o varietate de moduri utile, care tind să reducă riscul producerii bolilor de inimă:

  • colesterolul HDL ridicat elimină LDL – un tip de colesterol „rău”
  • colesterol HDL redus, reutilizează și reciclează colesterolul LDL transportându-l în ficat, unde poate fi reprocesat.

Colesterolul HDL acționează ca un echipaj de întreținere pentru pereții interiori (endoteliul) vaselor de sânge. Deteriorarea pereților interiori este primul pas în procesul de ateroscleroză, care provoacă atacuri de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Care sunt nivelurile bune pentru colesterolul HDL?

Un test de colesterol sau un panou lipidic indică nivelul colesterolului HDL.

Nivelurile de colesterol HDL mai mari de 60 miligrame pe decilitru (mg / dl) sunt ridicate. Asta e bine.

Nivelurile de colesterol HDL mai mici de 40 mg / dl sunt scăzute. Nu e așa de bine.

În general, persoanele cu HDL ridicat au un risc mai scăzut de apariție a bolilor de inimă, însă persoanele cu HDL scăzut prezintă un risc mai mare.

Ce puteți face dacă nivelul colesterolului HDL este scăzut?

Dacă HDL este scăzut, puteți lua mai mulți pași pentru a crește nivelul HDL și pentru a reduce riscul bolilor cardiace:

Un mod de viață mai activ . Mișcarea timp de 30 până la 60 de minute în majoritatea zilelor săptămânii poate ajuta la creșterea nivelului HDL.

Renunță la fumat . Fumatul scade HDL, iar renuntarea poate crește nivelul HDL.

Mențineți o greutate constantă. Pe lângă îmbunătățirea nivelurilor de HDL, evitarea obezității reduce riscul bolilor de inimă și a mai multor alte condiții de sănăate.

Însă în anumite cazuri, medicul vă poate recomanda medicamente pentru a vă îmbunătăți nivelul de colesterol HDL.  Menținerea unui stil de viață sănătos pot aduce o mare diferență pentru majoritatea oamenilor și pot preveni apariția bolilor cardiace și accidentelor vasculare cerebrale.

Experții recomandă urmărirea nivelului colesterolului HDL, la fiecare cinci ani pentru majoritatea oamenilor. Persoanele cu panouri lipidice anormale sau care au alți factori de risc pot necesită teste de colesterol mai frecvente.

 

Preț: 15RON Durată: 1 zi

Află ce spune sănătatea ta!