INAPOI LA ANALIZE

Examen coproparazitologic

Examen coproparazitologic

Informații generale Ce presupune un examen coproparazitologic? Ce trebuie evitat înaintea realizării unui examen coproparazitologic?

Informații generale

Examenul coproparazitologic reprezintă o metodă de sreening, acesta făcând parte din schema analizelor de rutină recomandate copiilor cu o vârstă mai mică de cinci ani.

Examenul coproparazitologic presupune examinarea materiilor fecale, în vederea identificării prezenței ouălor de paraziți, a proglotelor sau a paraziților însiși, ajutând astfel la stabilirea unui diagnostic pozitiv.

Scopul realizării examenului coproparazitologic este acela de a scoate în evidență existența unor infecții precum:

- protozoarele: giardioza, amibiază, coccidoze intestinale;

- viermii parazitari: tenie, limbrici, trichină;

Ce presupune un examen coproparazitologic?

Examenul coproparazitologic de rutină presupune realizarea a minim 3 probe, la un interval de 3-4 zile. Probele pot fi recoltate de către pacient într-un recipient de unică folosință, care se închide etanș sau poate achiziționa de la farmacie un coprorecoltor.

Pentru a împiedica alterarea probelor este indicat să efectuați examenul coproparazitologic în cel mult 2-3 ore de la recoltare.

De asemenea, este recomandată realizarea unui examen de control după 3 săptămâni de la finalizarea tratamentului în cazul infecțiilor cu protozoare și după 1-2 săptămâni în cazul infecțiilor cu viermi parazitari.

Ce trebuie evitat înaintea realizării unui examen coproparazitologic?

Înaintea realizării unui examen coproparazitologic, trebuie să evitați:

  • Medicamentele: antibiotice, cărbune vegetal, săruri de bismut, magneziu, substanțe grase (supozitoare, uleiuri laxative); prezența acestora în materiile fecale face imposibilă examinarea microscopica

  • Alimentele care produc reziduuri: fructe și legume uscate; legume verzi (varză, salată); fructe cu pielița rezistentă (piersici, caise, roșii); fructe cu semințe mici și multe (smochine, căpșuni, kiwi)

  • Consistență anormală a materiilor fecale :

  • în cazul materiilor fecale prea dure : disocierea în lichidele de diluație este dificilă și de durată, examinarea microscopica devine laborioasă existând riscul de rezultat fals negativ

  • în cazul materiilor fecale prea diluate (diaree) are loc dispersarea elementelor parazitare într-o masă mare de materii fecale ce conține cu atât mai multe resturi prost digerate cu cât tranzitul intestinal este mai accentuat existând risc de rezultat fals negativ.

Pret: 15 RON

Durata: 1 zi

Daca doriti sa solicitati informatii suplimentare legate de aceasta analiza, va rugam sa ne contactati, folosind formularul de contact.

CONTACTATI-NE