INAPOI LA ANALIZE

Colesterol total

Colesterol total

Ce este colesterolul total?

Care sunt tipurile de lipoproteine ce alcătuiesc un colesterol total?

Ce este colesterolul total?

Colesterol total este cantitatea totală de colesterol din sângele dumneavoastră. Colesterol total include colesterolul cu densitate scăzută de lipoproteine (LDL sau "rău") și lipoproteinele cu densitate mare (HDL sau "bun"). Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii, găsită în fiecare celulă din corp. Colesterolul este un compus chimic pe care organismul îl produce sub forma unui bloc de construcție pentru membranele celulare și pentru hormoni, precum estrogenul și testosteronul. Ficatul produce aproximativ 80% din colesterolul din organism, iar restul provine din alte surse cum ar fi: carnea de pasăre de curte, ouăle, peștele și produsele lactate. Alimentele derivate din plante nu conțin colesterol. Conținutul de colesterol din sânge este reglementat de ficat. Când colesterolul total este prea mare in organism, acesta se poate acumula în depozite numite plăci de-a lungul pereților interiori ai arterelor, determinându-i să se îngusteze. Acest lucru poate indica un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare și / sau a accidentelor vasculare cerebrale.

Care sunt tipurile de lipoproteine ce alcătuiesc un colesterol total?

Colesterolul nu se deplasează liber prin sânge, acesta fiind atașat sau transportat de către lipoproteine ​​(lipo = grăsime) în sânge. Există trei tipuri de lipoproteine ​​care sunt clasificate pe baza cantității de proteine ​​ce sunt clasificate în raport cu cantitatea de colesterol.

  • Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt alcătuite dintr-un nivel mai ridicat de proteine ​​și un nivel mai scăzut de colesterol. Acestea tind să fie considerate colesterol "bun". Cu cât este mai mare raportul dintre HDL și LDL, cu atât mai bine pentru individ, deoarece astfel de rapoarte pot fi preveni apariția bolilor cardiace, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor arteriale periferice.
  • Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) conțin un raport mai mare de colesterol în proteine ​​și sunt considerate drept colesterol "rău". Nivelurile ridicate de lipoproteine ​​LDL cresc riscul bolilor cardiace, al accidentului vascular cerebral și al bolilor arteriale periferice, ajutând la formarea plăcii de colesterol de-a lungul pereților arterelor. În timp, pe măsură ce crește placa (depunerile de placă), artera se îngustează (ateroscleroza) și fluxul sanguin scade. Dacă se rupe placa, aceasta poate provoca formarea unui cheag de sânge care va împiedica parțial sau chiar total fluxul de sânge. Acest cheag este cauza unui atac de cord sau a unui infarct miocardic dacă cheagul se produce în una din arterele coronare din inimă.
  • Lipoproteinele cu densitate mică (VLDL) conțin chiar mai puțină proteină decât LDL. VLDL precum și LDL a fost asociat cu depozite de plăci.

Pret: 12 RON

Durata: 1 zi

Daca doriti sa solicitati informatii suplimentare legate de aceasta analiza, va rugam sa ne contactati, folosind formularul de contact.

CONTACTATI-NE